Hero Winner – zázrak techniky z Indie

Tento skúter je tu s nami už veľmi dlho. Bol tu už pred inváziou “no name” čínskych skútrov a už v tej dobe patril spolu so skútrami ADLY k tomu najlacnejšiemu, čo sa u nás dalo kúpiť. Ale aj napriek tomu, veľkú dieru do sveta u nás neurobil. Po rokoch sa mi jeden kúsok dostal do rúk, skôr zo zvedavosti ako z túžby ho vlastniť. Poďme sa naň trošku z bližšia pozrieť.hero2

Už vzhľad naznačuje, že dizajn nie je úplne originálny. Ak trošku poznáte skútre z 90-tych rokov tak je vám dosť povedomý. A máte pravdu. vzhľadovo je identický so skútrom Malaguti Centro 50. Hero (tiež sa dá nájsť ako Hero Puch, Hero Honda alebo Majestic) totiž vyrába prevažne licenčné vozidlá prispôsobené na indický trh (či už Puch Maxi plus známy ako Hero Puch Automatic alebo náš skúter). Vezmú osvedčený dizajn, trošku ho upravia na ich výrobné možnosti a požiadavky domáceho trhu a hurá ho vyrábať. V čom sú teda rozdiely oproti Centru? Vo vzhľade je to iné predné svetlo, chýbajúce digitálne hodiny na palubovke a iná ozdobná mriežka na prednej maske. Podvozok vychádza z prvej generácie Centra, t.j. vpredu je bubnová brzda. Tá je celkom účinná ale rýchlo vädne a vo dvojici občas brzdíte aj nohami :-). Trošku pomôžu kvalitnejšie brzdové pakne.

Hlavný rozdiel je v motore. Ten opticky vychádza z pôvodného Minarelli avšak pri bližšom pohľade sa už dosť líši. Poďme postupne… Aj keď je motor otypovaný ako 50 ccm, zaujme nálepka, že je objem 75 ccm. Keď nahliadneme do valca tak vŕtanie je 47 mm a zdvih 42,5 mm (Minarelli je 40 mm x 39,2 mm). Rozteč štiftov je rovnaká ako u Minarelli a to 50mm, akurát sú dlhšie nakoľko je vyšší aj valec a hlava. Piest má 12mm čap oproti 10mm u Minarelli. Sviečka je s dlhým (20 mm) závitom. Kľukový hriadeľ je oproti originálu vcelku masívny a vyzerá, že vie zniesť aj oveľa vyššie výkony, než ktoré musí zvládať. Karburátor je klasický indický MICROCARB. Veľmi ťažko sa nastavuje (regulácia bohatosti zmesy voľnobehu je strašne citlivá a bez správneho nastavenia skúter nechce veľmi štartovať. Ďalšou častou závadou je, že karburátor preteká. Airbox je veľmi podobný originálu Minarelli. Keď nakukneme pod kryt variátora, tak nenájdeme žiadne veľké prekvapenie. Kľuka má 16 mm tisíchran aký sa bežne používa v čínskych 2T skútroch, takže tam pasuje variátor určený pre tieto skútre, rovnako aj voľnobežka štartéra. Remeň, spojka, zvon, remenica, prevody atď. sú zameniteľné s Minarellkovými. Akurát koncový prevod je trošku viac do rýchla. Zaujímavé je zapaľovanie. To sa nepodobá na nič a je veľmi ťažko zameniteľné. CDI s cievkou by sa mali dat zameniť za trojkáblové určené pre Malaguti (F10, F12, F14 atď), ale po malej úprave konektorov.hero1

Zvyšok skútra neprináša žiadne prekvapenia a je celkom solídny. Kvalitne spracované plasty, aj keď jedno slabé miesto majú. Vibráciami sa rýchlo “uklepú” úchyty na plastoch okolo svetla a prístrojovky a potom to strašne hrkoce. Veľmi treba vyzdvihnúť veľký podsedlový priestor, keďže nádrž je nezvykle nad prednou vidlou. To však prináša dobré rozloženie hmotnosti a skvelú manévrovateľnosť. Celkovo sa jedná o nenáročný skúter, ktorý však vyžaduje majiteľa, čo vie čo má očakávať a dokáže sa vynájsť pri servisovaní.

Vlastníte aj vy tento skúter? Podeľte sa o vaše skúsenosti v komentároch. Neskôr sa začneme venovať úpravám. Či už na podvozku alebo motore. Plány sú veľké, tak sa máte na čo tešiť.

 

8 komentárov pri “Hero Winner – zázrak techniky z Indie

  1. ahoj, vdaka za nejake to info o tomto skutri, nakolko aj ja ho mam..a som spokojny velmi, a nemenil by som ani za nieco viac dizajnove,,ale, chcem sa ta opytat, kedze kdesi pisali, ze vies o tomto skutri asi vsetko, ci je nejak blokovany pre rychlost,,moj ide maximalne 63-65 km , a par ludi pisalo, ze im ide aj o dost viac…dakujem za odpoved a prajem vsetko dobre,,gabriel

    • Je viac variant toho skutra…75ccm v dobrom stave da aj tych 80 km/h … Moj dal tiez len okolo 65 ale koli horsiemu stavu… 50ccm je asi tych 65 max…potom treba upravy…pokial viem restrikcie neboli ziadne.

      • Ahoj, dakujem ti za odpoved, pisal si mi aj mail, takze, este raz vdaka,,otazka znie, co myslis, ze si mal skuter po kupe v horsom stave,,? Moj ma vraj tlak vo valci v poriadku, menil som valceky, remen vyzera tiez ok, a to som este vybrusil tie drahy vo variatore, aby tie valceky dokazali “vybehnut” este dalej,, a ako som ti aj pisal, remen to naozaj dokazalo pri plnom plyne dostat este o dost vyssie, ako to bolo predtym,, ale, na rychlosti mu to nepridalo,, :-( co teda znamena, ked je vsetko ok,,? Ved pocitam, ze ani ty si nemal velmi stary kus,,, vdaka, gabriel

  2. Ahojte

    Vlastním tento skúter už dlho a aj keď som na ňom najazdil len okolo 4000 km, bol som s ním veľmi spokojný. Na rovnej ceste jedna osoba bez protivetra rýchlosť 80 km, dve osoby do 60 km a vytiahlo nás to dvoch do hocijakého kopca. Minimálna spotreba, elektrický štartér, veľký “kufor” pod sedadlom – v pohode pre veľkú prilbu aj iné. Jazdiť na tom bola naozaj radosť, stále vyzerá skoro ako nový.
    Momentálne je problém s motorom, teda karburátorom, nikto to nevie nastaviť, povedali mi že ak to dlho stálo (asi 2 roky) tak sa to asi nebude dať nastaviť.
    Nie som nejaký motorkár, ale toto mi slúžilo naozaj slušne, kým som ho pravidelne používal. Teraz ho už asi idem vyradiť z evidencie, možno predám na súčiastky, alebo bude ako muzeálny kus.

    • Ahoj, a odkial si,,? Ja by som mozno mal zaujem, ked je problem len karburator,,,aj ked ja vo svojom sa sptram stale, ale tiez tomu vobec nerozumiem 😀 ale, stale vie nastartovat, tak, ak by si ho chcel predat, ozvi sa mi, gabriel

  3. Poprosím o radu. Pořídil jsem pro dceru jako první skůtr tento v celkem špatném stavu. Dlouho stál, nestartoval. Po vyčištění se mi ho podařilo nastartovat po vstříknutí benzínu přes sání, nebo pod svíčku. Prokapával ale karburátor. Nějakou dobu jsem to nechal (byl mráz), ale už se mě nastartovat nepovedlo. X krát už jsem rozebral a čistil karburátor, vyčistil jsem nádrž, vyměnil hadičky, ale bez vstříknutí benzínu do sání nenastartuju a i pak to točí jen než dojde ta vstříknutá směs. Benzín do karburátoru jde, i když jsem zjistil, že protéká podtlakový ventil, ale vypadá to, že do motoru už ne. Motor nemá vůbec snahu naskočit, svíčka je po startování suchá, ale v karburátoru je benzín. Samozřejmě opravím, nebo vyměním podtlakový ventil, ale je mě divné, že motor nestartuje.

    Jinak neví někdo kde sehnat přední světlo, na koupeném je popraskané a v článku je uvedené, že z Malaguti by nemělo pasovat.

    • tie karburatory su dost naprd…prva vec co bola tak bola prestavba na dell orto karbik (rovnako kedysi davno aj na hero puch automaticu) odvtedy neboli problemy. je hlavne velmi citlivy na nastavenie vzdusniku, treba najst uplne presnu polohu…stvrt otacky jednym alebo druhym smerom a uz nechyta… svetlo mam (ja som prestaval na ine takze mi ostal cely vrch, vratane rajdov, plastov, svetla, pristrojovky…). ostal mi aj povodny karbik, ale tiez som zapasil s nastavenim do nemoty…v pripade zaujmu o svetlo alebo daco ine napiste: m57@centrum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *